Trancaneli: O buruiana printre flori

luni, aprilie 06, 2015

Intodeauna mi s-a parut putin ciudat cum clanul Buruiana are o afinitate pentru gradinarit. La inceput m-am gandit ca florile sunt crescute pentru ca ulterior sa fie sugrumate, insa privirea "inteleptilor" din familie spunea altceva: planutele erau ca niste copii pentru ei.

Tin minte si acum balconul doldora de ghivece al bunicului meu, sau pervazul unde mama mea isi tinea muscatele si violetele. Era atat de absorbita de gingasia si culorile lor incat prietenii apropiati au poreclit-o "Doamna Orhidee". Nu va puteti imagina cat de fericita a fost cand a reusit sa isi cumpere o casa la curte. Isi petrecea ore intregi cu sapaliga in mana, cautand victime printre balarii, iar noi ne rugam de ea sa se adaposteasca de soarele puternic de la amiaza. Evident ca nu ne asculta.

Traditia trebuia sa mearga mai departe, asa m-am molipsit de la "capii" familiei si mi-am transformat unul din balcoane intr-o "sera". Colegul de apartament este convins ca fac vraji, plantutele inflorind chiar si cand stratul de omat acoperea un sfert din geam. Eu dau mereu "vina" pe faptul ca balconul are o amplasare foarte buna, lumina fiind din belsug, insa in adangul sufletului stiu ca floricelele mele sunt mari si frumoase datorita grijii pe care le-o port.


Ador sa ma trezesc dimineata, sa deschid geamul de la balcon si sa-mi savurez cafeluta alaturi de micile mele prietene. Din nefericire nu am nici sacun, nici masa, asa ca-s nevoita sa stau in picioare sau sa-mi aduc un taburet de la bucatarie. Nici balconul in sine nu este foarte atractiv deoarece nu am mai avut bani sa-l renovam si pe acesta dupa ce am terminat cu restul casei.

Visez la un pic de polistiren si ciment care sa acopere gaurile inestetice ramase de la izolarea blocului, o vopsea galben pai si niste gresie frumoasa pe jos. Asa mi-ar fi si mai drag sa vin zi de zi sa-mi sorb cafeaua, dar ar avea si un factor functional, ploaia infiltrandu-se de multe ori prin zid. Mi-ar mai placea si niste etajere unde sa-mi pot expune florile, iar in colt o masuta si 2 scaune. 


Provident va ofera intr-un clip de prezentare cateva idei pentru amenajarea gradinii sau al balconului cu doar 500 de lei. 


Voi ce pasiuni aveti? Stiu ca este un paradox ca numele meu este Buruiana si imi place gradinaritul, dar e o activitate extrem de relaxanta la care nu voi renunta prea curand, indiferent de programul de munca. 


27 comments