Trancaneli: Confesiuni vALLuntare

miercuri, martie 06, 2013

Buna feteloooor! xD

Iata ca a venit momentul sa plantam niste copacei si sa va spun cate ceva despre cartea Confesiuni de Jodie Rhodes. 


Incep prin a spune ca apreciez foarte mult romanele usoare, pe care le pot savura in timp ce merg cu metroul sau fac o baie relaxanta. Satisfac imediat setea cititorilor care adora sa patrunda in pantofii unui personaj dintr-o alta lume, dar care nu au suficient timp pentru a strecura in viata lor o poveste ceva mai...ampla.

Confesiuni de Jodie Rhodes are toate ingredientele pe care le caut intr-o carte (putina dragoste, putin umor, locuri interesante) si tocmai de aceea nu am putut sa o las din mana pana nu am terminat-o. In prima tura am citit cam 100 de pagini. xD

Cartea este un roman autobriografic si m-am regasit destul de mult in personajul relativ instabil, Jodie. Aceasta a avut parte de o familie disfunctionala, parintii si bunicii ei trecand prin mariaje esuate si avand relatii destul de tensionate. Momentele pe care le descrie pe parcursul derularii actiunii arata ca lipsa iubirii si a intelegerii au lasat rani adanci in inima ei, devenind oarecum negativista si necrezand ca cineva ar putea-o indragi vreodata. Acest lucru a impins-o din ce in ce mai mult in lumea cartilor si dorinta de a deveni scriitoare a inceput sa-i macine gandurile.

Din nefericire nu a reusit din prima sa ajunga acolo unde isi dorea, trecand prin mai multe experiente ce i-au testat rezistenta si ambitia. Aceasta a ramas insarcinata cu un baietel la o varsta frageda si a fost nevoita sa lucreze in mai multe locuri obscure. Desi avea talent in domeniul publicitatii si aducea un profit serios firmelor pe care le reprezenta, aceasta era platita sub norma si statea in conditii destul de precare.

Cu timpul insa a reusit sa urce din ce in ce mai sus si de asemenea sa atraga atentia multor barbati. Recunoaste si ea ca a fost uimita de valurile de cereri in casatorie si de declaratiile de dragoste primite, avand in vedere ca-n adolescenta reareori era vreun baiat interesat de ea. Din nefericire acest lucru a facut-o sa se lase cam usor de fiecare data...

Mi-a placut mult curajul de a o lua mereu de la 0, insa nu pot spune ca am apreciat cat de radicala era in anumite domenii dar lejera in altele. Jodie pare o femeie inteligenta, adaptabila, puternica dar totodata un pic ciudatica, rece. Cartea nu descrie aproape deloc sentimentele ei directe in legatura cu un moment sau altul, iar spre sfarsit devine o lantuire de target-uri pe care le avea la diferite firme. In afara de cuvintele de specialitate care m-au cam indus in eroare, nu am inteles exact mecanismele la care facea referire si am inceput sa o las mai moale cu cititul. 

Cartea este un exemplu de modelare a unei persoane in urma violentei psihice din familie, a diferitelor traume sentimentale suferite pe parcursul adolescentei dar si raspunsul pe care l-a gasit Jodie pentru a contracara aceste bariere ridicate de cei din jurul sau.

Consider ca este o carte ce merita citita insa eu probabil o voi lasa deoparte sau o voi da mai departe. Nu m-a impresionat, insa a fost o lectura placuta ce am savurat-o pagina cu pagina. Mi-ar fi placut sa fie ceva mai sentimentala si mai usor de inteles in privinta termenilor, dar sunt sigura ca sunt fete care au aceste cuvinte in vocabularul lor zilnic si n-ar inampina probleme. Cam asta a fost, e prima recenzie de carte pe care o fac si e foarte foarte greu! Tot incercam sa nu dezvalui anumite chestii dar sa si intru in firul povestirii. Of...

Pana voi termina ce-a dea doua carte, Cadoul, nu vreti sa-mi spuneti care este cartea voastra preferata sau ce mi-ati recomanda? 

Va reamintesc ca pentru 15 comentarii un copacel va fi plantat de catre ROMSILVA.
22 comments