Did you know?

joi, aprilie 22, 2010

 Daaaa e categoria despre firmele de cosmeticale. Azi voi scrie despre Max Factor. Defapt, o sa adaug cate ceva la ceea ce am zis deja.

Max Factor

 Compania Max Factor & Company a fost fondata in 1909 de Maximilian Faktorowic, un cosmetician si chimist polonez. Era o afacere de familie, pana in 1973 cand compania a fost cumparata cu 500$ milioane de dolari. In prezent ii apartine firmei Procter&Gamble, firma ce mai detine si CoverGirl (si pentru care s-a oprit distributia in US).


 Max Factor a emigrat in america in 1904, mutandu-se acolo nu numai cu familia, ci si cu afacerile. Dorea sa faca peruci si machiaj pentru industria filmului ce era in continua crestere la acea perioada.

 Odata cu imbunatatirea calitatii filmelor, vechea "crema coloranta" devenise mult prea groasa pentru a mai arata bine pe camera. De asemenea culorile erau departe de a fi reale. Asa a ajuns Max Factor sa faca o noua formula, cu mai multe nuante si mult mai usor. Aceasta noua "crema coloranta" nu mai crapa si nu mai arata ca un lut pe fata actorilor.

 In primii ani ai afacerii sale vedetele era mai mult decat curioase de "crema coloranta flexibila" produsa de Max Factor, acesta ajungand sa fie cosmeticianul preferat pe platouri. Majoritatea actritelor si actorilor se duceau si la salonul sau, din apropierea Hollywoodu-lui.

 In 1918 a lansat Color Harmony, o gama de pudra pentru fata in toate nuantele ce si le putea imagina cineva. Acestea ii permiteau sa le dea un aspect natural fiecarui actor, sa arate cat mai bine pe ecran.

 In 1920, la sugestia lui Frank Factor, a aparut denumirea de "makeup" de la verbul "to make-up" (sb's face) si produsele ce erau denumite pana atunci "cosmetics" au inceput sa fie numite "makeup". Totusi aceste produse erau considerate ca fiind pentru filme, nu pentru uzul zilnic al persoanelor obisnuite.

 In 1922 pe cand era in vacanta cu sotia sa, a vizitat cartierul general al Leichner din Germania pentru care devenise deja unul din cei mai mari retaileri de crema coloranta. Nu a fost primit prea bine, Max Factor fiind nevoit sa astepte la receptie ca un om oarecare. S-a suparat si si-a convins fiii sa inceapa propria productie de creme colorante. Pana atunci el o fabrica numai ptr clientii sai de la Hollywood, deci nu avusese niciodata intentia sa o vanda la scara mai larga mai ales ca reprezenta alte firme. Acum s-a concentrat pe propria lui productie, creeand un nou fond de ten, la tub (nu in cutii ca pana acum) ce era mult mai igienic si permitea o aplicare mult mai usoara. Foarte curand, produsul lui Max Factor a devenit brandul de top, cel mai cautat.

 Afacerile au inflorit, Max Factor si fiul sau Frank creand produse noi si mult mai bune decat precedentele in timp ce cealalta fiu, Davis, se ocupa de management.

 In 1925 Max Factor a primit cea mai mare comanda de "crema coloranta" olive (600 galoane) pentru filmul Ben-Hur, pentru a fi siguri ca actorii ce filmau in America aveau acelasi colorit cu al celor din Italia.

  In 1926 a aparut primul machiaj waterproof, pentru filmul Mare Nostrum.

 Desi Max Factor ar fi vrut sa pastreze cosmeticele sale ptr lumea filmului, fiii acestuia au considerat ca ar putea dezvolta afacerea, batand palma cu Sales Builders pentru a le comercializa produsele. Max Factor s-a folosit de imaginea unor actrite, fiind foarte apropiat de ele. Acestea primeau doar 1$ pentru o aparitie "publicitara" insa era un schimb corect, Max Factor promovandu-si produsele, iar ele filmele.

 Afacerea se dezvolta rapid, iar noile cerinte ale camerelor din ce in ce mai performante au fost de fiecare data satisfacute de Max Factor.

 Max Factor a murit in 1938, dar fii acestuia au continuat sa scoate noi produse, precum rujul Tru-Color in 6 nuante de rosu, sampoane, lotiune dupa ras, deodorant, 2 parfumuri "Primitif "si "Electrique".

 Cam asta a fost tot. Desigur daca vreti sa cititi mai pe larg puteti gasi pe wikipedia. Eu am facut un rezumat micut, si am tradus cat de bine am putut :) Habar nu aveam ce important a fost acest om, cred ca acum cand zici "Max Factor" iti trece prin cap doar "the makeup of makeup artists", nimic din acesta istorie lunga a machiajului. Mi-a facut o placere enorma sa scriu despre asta, cu siguranta voi mai scrie si despre alte firme. Mai jos voi pune o lista, in engleza, cu produsele lansate de el.
 • 1914: Released the first cosmetic made specifically for motion pictures, a thinner greasepaint made in 12 shades. It was in cream form and packaged in jars, as opposed to the thicker stick greasepaints used for theatre.
 • 1917: Released “Supreme Liquid Whitener” which provided a means of obtaining a alabaster smoothness on the neck, shoulder, arms and hands.
 • 1918: Released “Color Harmony”, a range of face powder which due to its wide range of shades allowed the customizing of consistent make-up for an individual actor or actress.
 • 1925: Released "Max Factor's Supreme Nail Polish," a metal pot of beige-colored powder that is sprinkled on the nails and buffed with a chamois buffer. It gave nails shine and some tint.
 • 1927: Released "Society Nail Tint," a small porcelain pot containing rose colored cream. Applied to the nail and buffed, it gives a natural rose color. "Society Nail White" was also released. This was a tube of chalky white liquid that is applied under nail tips and left to dry. The end result resembles the modern French manicure.
 • 1928: Developed cosmetics specifically for use in black-and-white films. Max Sr. was awarded an Oscar award for this innovation.
 • 1930: Invented Lip Gloss.
 • 1932: Developed a line of "Television Make-up," specifically to meet the needs of television.
 • 1934: Released Liquid Nail Enamel, forerunner of today's nail enamels.
 • 1935: Opened the unique Max Factor Make-up Salon in Los Angeles.
 • 1937: Released "Pan-Cake", forerunner of modern cake makeup, originally developed for color films.
 • 1938: Max Factor died at age 59. Max Factor Jr. (Frank Factor) expanded the family-run business internationally. First commercially available concealer: "erace".
 • 1940: Released "Tru-Color" lipstick, the first smear-proof lipstick.
 • 1948: Released "Pan-Stik" makeup.
 • 1954: Released "Erace", the original concealer, and developed a line of cosmetics specifically for color television's needs. (This line remains the standard for TV cosmetics.)
 • 1971: Released the first "waterproof" make-up.
 • 1980: Japanese subsidiary acquires an antioxidant derived from sake wine, called Pitera. Subsequently launches Max Factor Success Key with Pitera, which would later be renamed SK-II.
 • 1988: Launches the world's first colorless (clear) mascara

  Multumim Max Factor!

sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Max_Factor

2 comments